Beste collega,
In de sportgeneeskunde streven we voortdurend naar het ondersteunen van onze atleten om hen tot topprestaties te brengen. Maar te midden van ons werk blijft er een uitdaging die we niet mogen negeren: de vaak gemiste diagnoses.
Elke gemiste diagnose is meer dan een over het hoofd geziene blessure. Het is een gemiste kans om schade te voorkomen, om een sportcarrière te verlengen, en om het volledige potentieel van een atleet te benutten.
De kleine signalen die we soms missen, kunnen later grote gevolgen hebben.
Tijdens Limcosport 2024 richten we ons op deze uitdaging. Samen, als artsen en kinesitherapeuten, kunnen we alert blijven, leren van elkaar, en streven naar excellentie.
Laten we ons inzetten voor een toekomst waarin elke sporter de zorg krijgt die hij of zij verdient.
Inschrijven : klik hier
Isabel Dooms behaalde in 1999 haar Licentiaatsdiploma Kinesitherapie en Motorische revalidatie aan KULeuven. In 2002 studeerde ze af als Master of Science in de Manuele Therapie aan de VUBrussel. De interesse in de handtherapie werd gewekt tijdens een stage aan de KULeuven . Nadien volgde de opleiding “Rééducation dela main et du membre supérieur” in Grenoble (F) en de “Praktijk opleidingHandtherapie” aan Erasmus MC in Rotterdam (Nl). Na 10 jaar in Nederland gewerkt te hebben, leidt ze sinds 2010 het Handencentrum Turnhout waar uitsluitend hand- en pols gerelateerde klachten worden behandeld. Isabel is tevens gastdocent bij de Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven.
Dr Loos behaalde zijn Master-diploma geneeskunde aan de KU Leuven in 2014. Nadien specialiseerde hij in de fysische geneeskunde en revalidatie (FGR) en behaalde hij zijn diploma sportgeneeskunde in 2017. Sinds 3 jaar is hij actief betrokken in de sport-medische begeleiding van de elite jeugd van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. Daarnaast maakt hij deel uit van de medisch-technische commissie van Parantee-Psylos voor de begeleiding en classificatie van G-sporters/sporters met een beperking.
Stef Bomans is Master in de Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen en specialiseerde zich in Musculoskeletale aandoeningen & Sportkinesitherapie. Hij is kinesitherapeut en zaakvoerder van multidisciplinaire groepspraktijk Carios in Oudsbergen. Met als specialisatie Sport & Revalidatie heeft hij tijdens zijn carrière al in meerdere disciplines expertise opgebouwd. Gaande van Bikefitting, specifieke testing in het Sportmedisch Adviescentrum Adlon tot de individuele begeleiding van zowel recreatieve als professionele atleten in het tennis, wielrennen en voetbal. Momenteel is hij ook actief als kinesitherapeut bij Jong Genk en Belgian Cycling en is hij tevens ook paramedisch coördinator binnen de KRC Genk Jeugdacamedie en Belgian Cyling.
Dr. Frans-Jozef Vandeputte is orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in spiersparende chirurgie van de heup en het bekken.
Zijn focus ligt zowel op de degeneratieve en traumatische aandoeningen alsook op sportletsels.
Hij is staflid in het Ziekenhuis Oost-Limburg en werd tijdens zijn chirurgische opleiding klaargestoomd door Prof. Dr. Corten. Nadien bezocht hij buitenlandse centra om gericht bij te bekwamen.Verder is Dr. Vandeputte betrokken bij onderzoek aan de Universiteit van Hasselt.
Zijn onderzoeksproject gaat over ‘De rol van de peri-articulaire spierenveloppe in de direct anterieure benadering van een totale heupprothese’. Hij benadrukt het belang van een wetenschappelijk onderbouwde voorbereiding en opvolging. Dr. Vandeputte gelooft sterk in het multidisciplinair overleg om complexe pathologie als team te kunnen aanpakken. Het chirurgisch aspect is slechts een deel van een behandeltraject en ondersteuning door de Hip Coaches en de zorgcoördinatoren zijn hierbij essentieel.
Jurre Geentjens behaalde in 2016 zijn master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de KU Leuven en nadien zijn postgraduaat manuele therapie aan de UGent. Hij is als zelfstandig therapeut werkzaam in het Rehab & Sportscenter te Zoersel waar hij voornamelijk actief werkt met sporters (fietsers, volleyballers, voetballers, …). In de sportwereld draaide hij heel wat jaren mee als kinesitherapeut van Asterix Avo Beveren en als kinesitherapeut van de Belgian Yellow Tigers. Sinds 2019 is hij ook deeltijds aangesteld op de Thomas More hogeschool in Turnhout als docent anatamie en bewegingspathologie é& screening. Verder is hij zelf reeds jaar intensief aan de slag bikefitter te Zoersel. Zelf is hij een fervent fietser (racefiets & MTB).
Professor Lauweryns is sinds 2008 verbonden aan de associatie Sint-Trudo met als specialiteit heelkunde van de wervelkolom. Voordien was hij medisch diensthoofd van de dienst Volwassen Wervelkolomchirurgie, dienst Orthopedie in het UZ Leuven.
Hij heeft academische aanstellingen aan de UHasselt, K.U. Leuven en de Universiteit Antwerpen.
Cédric Vanderstappen is knie- en schouderchirurg bij Orthoteam Limburg, locatie Hasselt. Hij is ook één van de trekkende figuren in de discipline sport binnen zijn team.
Dr. Verjans is dinds 2017 staflid neurologie in het St Trudo ziekenhuis, St Truiden en tevens competetief triatlete.
Matthijs VanSpeybroeck studeerde in2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapiebinnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als Manueel en Myofasciaal therapeut. Daarnaast heeft hij een achtergrond in de tennissport met vele jaren ervaring als tennistrainer en kracht-en conditietrainer. Zijn ervaring als sportkinesitherapeut bouwde hij op bij Groep Sam in Bree en op de Kim Clijsters Tennis academy. Hieruit is zijn specialisatie ontstaan in het behandelen en begeleiden van bovenhandse sporters.Sinds 2022 heeft Matthijs zijn eigen praktijk in Hasselt ‘Praktijk Mobilis’ waar de focus ligt op revalidaties van het bovenste lidmaat. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en cursussen over sportgerelateerde topics met bijzondere interesse in de revalidatie van schouder-en elleboogletsels.
Jan Mievis startte zijn carrière als orthopedisch chirurg , kniechirurgie, in 2001 in Sint-Truiden . Bouwde mee de dienst uit tot Orthoteam Limburg, overkoepelende dienst orthopedie Jessa- Trudo – Vesalius en SFZ , waarvan hij momenteel voorzitter is .
Hij was hoofd medisch staff STVV van 2002-2013.
Behaalde aan Vlerick business school een MBA in 2012 en in 2019 ziekenhuismanagement.
Behandelt vaak de recreatieve sporters en begeleidt en behandelt mee, in teamvorm, high level sporters .
8u30 Ontvangst
09u00 Welkom, dr. Stijn Indeherberge
Track 1 - Anterieure kniepijn
09u00 "Multidisciplinaire aanpak van kniepathologie.", dr. Cédric Vanderstappen & dr.Pieter-Jan Loos
09u25 "Kniepijn bij wielrennen - body vs. bike.", Jurre Geentjens
Hands-on sessie 1 (max. 20 deelnemers)
09u00 "Infiltratietechnieken knie en schouder.", dr. Jan Mievis
Track 2 - Spondylolyse - listhesis
09u50 "Indicaties voor chirurgie bij spondylolyse en listhesis.", prof.dr. Phillipe Lauwereyns
10u15 "Revalidatie na spondylistesis.", Davy Lambrechts
Q&A
10u45 Koffiebreak & bezoek aan de standen
Hands-on sessie 2 (max. 20 deelnemers)
11u15 "Bike-fitting in praktijk.", Jurre Geentjens
Track 3 - Lower and upper limb
11u15 "Chroniciteit na enkeldistorsies.", dr.Tim Leenders
11u40 "Ulnaire polsklachten: Still a black box?", Isabel Dooms
12u05 " Revalidatie van mediale elleboogklachten.", Mathijs Van Speybrouck
Q&A
12u30 Lunch en bezoek aan de standen
Track 4 -Concussions
13u30 "Zo maar een hersenschudding bestaat niet...", dr. Sarah Verjans
Track 5 - Liespijn -pubalgie
13u55 "Missed diagnosis ... Hips don't lie...", dr. Frans-Jozef Vandeputte
14u20 " Hip Pain: a practical approach.", Stef Bomans
Q&A
14u50 Conclusie en slotwoord
Drink